הסכם גירושין
במדינת ישראל ניתן להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה, אך גם בבית דין שתואם לדת בני הזוג. לגבי יהודים מדובר בבית הדין הרבני וחשוב לציין, שלשם הכרת המדינה בגירושין, מדובר בביצועם רק דרך גוף זה. ההליך עצמו איננו מסובך במיוחד, אם כי הוא משלב נהלים דתיים וגם אזרחיים. אלה עיקר הדברים שכדאי לדעת עליו מראש, מסודרים על פי שלבי התהליך הכלליים:
הסכם גירושין
הכנת הסכם גירושין, היא השלב הראשון בתהליך הגירושין והוא נכתב פעמים רבות בסיוע עורך דין או מגשר, אם כי אין זו חובה. זה הוא הסכם שכולל התייחסות לשורת היבטים מעשיים של הגירושין והשלכות שיהיו למצב החדש. בין השאר, הוא מתייחס בדרך כלל לנושא ילדים (הסדרי ראיה ומשמורת וכן אופן טיפול במחלוקות), היבטים כספיים (משכנתא, חובות, זכויות סוציאליות, מזונות) וחלוקת הרכוש המשותף. הסכם זה צריך להתייחס גם לשלב הבא בתהליך גירושין ברבנות, שמכונה "סידור הגט".
אישור ההסכם
לאחר הכנת הסכם הגירושין, עליו לקבל אישור רשמי של בית הדין הרבני. קבלת האישור, מתחילה בכמה שלבים בירוקרטיים אופיניים, בהם פתיחת תיק אישור הסכם גירושין, הגשת בקשה לאישור ההסכם ותשלום אגרה. לאחר מכן יתקיים דיון בנוכחות הצדדים, אליו הם יכולים (אם כי לא חייבים) להביא גם עורכי דין או טוענים רבניים שמייצגים אותם. בדיון ייבדקו נקודות חשובות, כמו האם ההסכם נערך מרצון חופשי ואם הוא לוקח בחשבון את טובת הילדים. בהמשך לכך, בני הזוג עשויים להידרש להכניס בהסכם שינויים או תוספות. לבסוף, ההסכם יאושר ויקבל תוקף של פסק דין.
סידור הגט
בשלב זה, שנערך גם הוא ברבנות, יש להביא עד שמכיר היטב את שני בני הזוג בשמותיהם, תעודות זהות, תעודת נישואין וכתובה וכן תמונות פספורט. במסגרת הליך זיהוי ורישום ראשוני, בני הזוג והעד יישאלו לגבי שמות בני הזוג ושם האב, כולל כינויים בהם אנשים אלה מוכרים. לאחר מכן, "סופר" ייכתוב עבור הבעל ובשמו את מסמך הגט. מדובר בכתיבה בארמית, על קלף מעור בהמה – תהליך איטי מעט. אם יש גם צורך לחכות בתור לכתיבה, עקב עומס ממתינים, הדבר עשוי לקחת אפילו שעה שעתיים. בשלב הבא, הגט נמסר לבעל, אשר מוסר אותו בטקס קצר לאישה. לאחר מכן יקבלו שניהם הסברים, לגבי מגבלות הלכתיות שיש עליהם במצב החדש (למשל, שלאישה אסור יהיה להתחתן עם כהן).
תעודות ואגרות
בהמשך לשלב הקודם, יקבלו שני בני הזוג (כל אחד מהם בנפרד), שתי תעודות: "תעודת גירושין" וגרסה הלכתית שלה שנקראת "מעשה בית הדין". אגב, את תעודת הגט שהוכנה בשלב הקודם לא מקבלים, מאחר שבית הדין קורע אותה. מסמך מעשה בית הדין הוא התחליף לכך, אשר גם יאפשר למתגרשים לפנות לרבנות בעתיד, לשם נישואים חדשים.
צרו קשר למידע נוסף ולתיאום פגישת ייעוץ. אבנר הן – טוען רבני, מגשר ובורר מוסמך
פגישת ייעוץ ראשונית חינם!