באילו מקרים ניתן לפנות לטוען רבני?
סמכויותיו של הטוען הרבני מקבילות לאלו של עורך דין לענייני משפחה, אך בעוד שעורך הדין מייצג בבית המשפט לענייני משפחה, הטוען הרבני ייצג אתכם בבית הדין הרבני. באילו מקרים ניתן לפנות לטוען רבני? וכיצד בכוחו לסייע לכם?
בישראל, דיונים בנושאי גירושין ודיני משפחה מתקיימים בשתי ערכאות שיפוטיות מרכזיות והן בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני.
החוק האזרחי בנושאי משפחה הינו חוק תורני אשר הומר על מנת להתאים לערכאה האזרחית של בית המשפט לענייני משפחה, אך המקור לחוק זה היה ונשאר ההלכה התורנית.
ובעוד שבית המשפט לענייני משפחה מגיע להכרעות מכוח החוק האזרחי בלבד, בית הדין הרבני מכריע מלבד החוק האזרחי גם מכוח ההלכה ודין תורה. כמו כן בידם הסמכות הבלעדית להחליט על גט ופירוק השותפות בין בני זוג יהודיים, גם אם נישאו בנישואין אזרחיים.
מהו טוען רבני?
הליכי גירושין הינם הליכים מתי מורכבים ובמסגרתם בתי המשפט דנים בסוגיות רבות כדי להגיע להכרעה: החל בחלוקת הרכוש, דרך תביעת מזונות ועד נושאי משמורת הילדים. ובעוד שבבית המשפט לענייני משפחה הצדדים המעורבים מיוצגים על ידי עורכי דין, בבית הדין הרבני יש לבעלי הדין את הזכות לקבל ייצוג מטעם טוען רבני. הטוען הרבני אינו מעניק שירות לדתיים בלבד, גם חילוניים יכולים להיעזר בשירותיו ואף רצוי שכך יעשו. בני זוג יהודים רשאים להתגרש רק בבית דין רבני, בין אם בהסכמה ובין אם רק צד אחד מעוניין בפרידה. הטוען הרבני למעשה מייצג את אחד הצדדים ברבנות, ומלווה אותו לכל אורך הדרך. הדבר דורש כמובן ידע ובקיאות בדין תורה ובכללי ההלכה לצד הבנה משפטית רחבה בחוק האזרחי כפי שהוא מיושם בבית הדין הרבני.
מהם שירותיו של טוען רבני?
שירותיו של הטוען הרבני מציעים יתרונות רבים, שכן הוא בעל ידע נרחב בהלכה וחוקי תורה, כמו גם בדיני משפחה אזרחיים. מעבר לכך הוא בעל היכרות עם סדרי הדין של בתי הדין הרבניים ובעל סמכות ומומחיות לסוגיות הלכתיות, קלות כמורכבות. לכן אם פניכם להליך גירושין בבית דין רבני מומלץ ורצוי לפנות לטוען רבני לקבלת ייעוץ וייצוג.