משמורת משותפת

ידוע כי גירושים הם לא עניין של מה בכך, מדובר בהליך רגיש ומטלטל, בעיקר כאשר מעורבים בו ילדים.
עד לפני כמה שנים חזקת הילדים הייתה בחזקת המשמורן, שהוא אחד ההורים, לרוב האם, וההורה השני נטל חלק מזערי יחסית בחייהם של הילדים בפועל.
אולם, בשנים האחרונות יש מגמה שמכירה וחותרת כמעט בכל מקרה שני של גירושין, לכיוון משמורת משותפת – משמורת בה שני ההורים חולקים יחד בצורה זהה ושווה את המשמורת הילדים.

 

מה המשמעות של משמורת משותפת?

במשמורת משותפת כל החלוקה של הימים תהייה שווה, מה שיגרום לכל אחד מההורים להיות מעורב לגמרי בחיי ילדיו, לשהות איתם מספיק זמן ובמקביל גם להצליח לעבוד שעות נוספות ביתר הימים.
משמורת משותפת תהיה קלה יותר למימוש כאשר הזוג שהתגרש מצליח לנהל קשר נורמטיבי והדדי.

 

משמורת משותפת דרך בית הדין הרבני

קביעת משמורת משותפת אצל ילדים שהם מתחת לגיל שש אינה דבר פשוט, חזקת הגיל הרך שמקורה בדין התורה קבעה, כי ככלל, ילד עד גיל שש זקוק לאמו יותר מאביו.
אולם בתי המשפט ובתי הדין הרבניים בשנים האחרונות נוכחו בעקבות מחקרים רבים כי משמורת משותפת תטיב עם הילדים יותר מאשר אם יהיו אצל האם לבדה.
לכן אף שלא התבטלה חזקת הגיל הרך, בית הדין הרבני וכן בית המשפט לענייני משפחה יטו לפסוק למשמורת משותפת אם הצדדים יראו נכונות ויכולת מתאימה לגידול הילדים.

 

הכל בהתאם לטובת הילד

החזקת הילדים לפי כל הפוסקים ביהדות תהייה רק לטובת הילדים ולא לטובת ההורים, כלומר כאשר יבוא בית הדין לבדוק ביד מי תהיה המשמורת הדבר יקבע דווקא בהתאם להיכן טוב יותר לילד לגדול ולהתחנך.
באשר לשאלה מה זו טובת הילד, מתפקידו של בית הדין להכריע בשאלה זו בהתאם לנתונים, בכל מקרה שהוא לגופו.
לכן מסקנת הדברים בתפיסה ההלכתית היא כי משמורת משותפת היא דבר המועיל לילדים עקב המחקרים שצוינו לעיל, ולכן לרוב יתמוך בית הדין הרבני או בית המשפט בדבר זה.
אמנם כאמור כל מקרה לגופו, וישנו שוני מסויים בין הבנים לבנות הכול כמתחייב לפי טובתו של הילד ולפי שיקול דעתו של בית הדין.

נמצאים בתהליך גירושין? מעוניינים במשמורת משותפת? רוצים ייעוץ בנושא? אתם מוזמנים לפנות לאבנר הן – טוען רבני, מומחה בנושא גירושין שיוכל ללוות אתכם בכל הליך זה ולייעץ לכם בנושאים מורכבים.
אבנר הן - טוען רבני
אבנר הן - טוען רבני

פגישת ייעוץ ראשונית חינם!