משמורת ילדים

משמורת ילדים – הפרת זמני שהות

המצב בו שני הורים אינם מגדלים יחד את ילדיהם אינו מצב נעים כלל וכל שכן אינו דבר שנעשה מרצון או מכוונה תחילה של אחד מהצדדים. אך במקרה וקרה מקרה, בני זוג נפרדו כאשר יש להם ילדים, יש צורך לקבוע הסדרי ראייה או זמני שהות. כלומר, לקבוע באילו זמנים יהיו הילדים תחת אחריות האב ובאילו זמנים הם יהיו אצל האם.

הסדרי ראייה לעתים מכונים גם זמני שהות. מכיוון שלמעשה מדובר בזמנים קבועים בהם הילדים שוהים אצל אחד מההורים והוא זה שאחראי עליהם עם כל המשתמע מכך. אמנם אם המשמורת היא בידי צד אחד ולצד השני נקבעים זמנים בו הוא רק רואה את הילדים המינוח הנכון יותר הוא הסדרי ראייה. וכאשר הילדים לנים אצל שני הצדדים הסדר זה מכונה זמני שהות.

החשיבות בהקפדה על קיום זמני שהות במשמורת ילדים

אצל כל ילד קיים הצורך להיות בקשר יציב ועקבי עם ההורים שלו והצורך הזה הינו חלק משמעותי מאוד מההתפתחות שלו. על כן, ישנה משמעות רבה לשמירה על זמני שהות ולהקפדה על קיום הסדרי הראייה כפי שנקבעו.

במידה ואחד ההורים מפר את תנאי המשמורת, כלומר אינו מתייחס ברצינות או מתחמק מלהגיע בזמנים שנקבעו, הוא מסתכן בכך שיואשם ביצירת ניכור אצל הילד כלפיו. דבר זה עלול להעיד על חוסר מסוגלות הורית והיעדר אחריות הורית כלפי הילדים ולהשפיע על החלטות בית המשפט כאשר יהיה צורך להכריע שוב בענייני המשמורת.

הפרת זמני שהות – סיטואציה עגומה

כאמור, קיים מצב בו אחד מהצדדים אינו מרגיש מחויב לעמוד בהסכמות לגבי זמני השהות שנקבעו. זוהי סיטואציה עגומה למדי, מכיוון שהילדים נפגעים מכך כי תחושתם היא שלהורה שלהם לא אכפת מהם. מצב זה יכול להיווצר מכיוון שהורה אינו מרגיש מחויבות מוחלטת לעמוד בהסכמים – מאחר לקחת את הילדים, מבטל את המפגש ברגע האחרון וכדומה. או להפך כאשר הורה מתייחס לזמני השהות עם ההורה השני כ"זכות" או "רשות" ולא כחובה ומונע מפגשים מסיבות שונות.

מה אפשר לעשות כאשר אחד מהצדדים אינו עומד בזמני השהות שנקבעו?

במידה ואחד מהצדדים אינו עומד בזמני השהות שנקבעו, יש לנסות קודם כל להבין מה קרה ומה גורם לו לנהוג בצורה הזו. האם ההורה חושש ממפגש עם הילדים ומטיפול בהם כיוון שלא היה פעיל בתחומי הטיפול בהם בחיי הנישואין? אולי ההורה שינה או האריך את שעות העבודה שלו ועל כן אינו יכול להגיע בזמן? אולי מדובר על קושי בעקבות מקום מגורים רחוק?

מציאת פתרון לאי יכולת לעמוד בזמני השהות אינו אמור להיות תפקידו של הורה אחד בלבד. אלא גם הצד שמתקשה בקיום ההחלטות, צריך לנסות ולמצוא פתרון לבעיה. במידה ולא ניתן לפתור את העניין בהידברות, ניתן לפנות לשירותי הרווחה, לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.

פנייה לעובד סוציאלי לסדרי דין משמורת ילדים

בהרבה מקרים, נותנים הדיינים בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, לעובד סוציאלי לסדרי דין, סמכויות בתיק לתקופה של שנה או שנתיים. כך, שבמקרה ויהיה צורך לפשר בין ההורים במצב של בעיות בענייני משמורת ילדים, הוא יוכל לעשות זאת ולא יהיה צורך לפנות לבית הדין הרבני או בית המשפט.

פנייה לבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה כמוצא אחרון

במידה וניסיונות ההידברות אינם צולחים וההסברים אינם עוזרים, תמיד יש את האופציה של פנייה לבית המשפט או לבית הדין הרבני. בבית הדין הרבני או בית המשפט ניתן לבקש להטיל קנסות על ההורה שאינו עומד בהסכמים, להגיש בקשה לקביעת זמני שהות אחרים שיתאימו להורה שמתקשה לעמוד בזמנים הקיימים וכן בקשה להגדלת תשלומי המזונות החודשיים.

בית המשפט לענייני משפחה וכמוהו בית הדין הרבני מתייחסים בחומרה רבה לעניינים הקשורים בזמני שהות ובמשמורת ילדים מכיוון שישנה משמעות רבה לשמירה על יציבות וקביעות בחיי הילדים.

נמצאים בתהליך גירושין? מעוניינים במשמורת משותפת? רוצים ייעוץ בנושא? אתם מוזמנים לפנות לאבנר הן – טוען רבני, מומחה בנושא גירושין שיוכל ללוות אתכם בכל הליך זה ולייעץ לכם בנושאים מורכבים.

 
צרו קשר למידע נוסף ולתיאום פגישת ייעוץ. אבנר הן – טוען רבני, מגשר ובורר מוסמך
אבנר הן - טוען רבני
אבנר הן - טוען רבני

פגישת ייעוץ ראשונית חינם!